Warmte verlies zichtbaar gemaakt

Door Volkert Stolk zijn met een speciale IR (Infra Rood) camera foto’s gemaakt in en om het Meander1 complex. Het ging hierbij niet om het maken van mooie foto’s (de gebruikte camera is daarvoor niet gemaakt) maar om de informatie die de IR foto’s opleveren omtrent warmte verliezen. Die informatie kan dienen om, door te nemen maatregelen, verliezen en daardoor het energiegebruik te verminderen.

Wat vertellen de foto’s?

Interessant is het om te letten op de (grote) kleurverschillen, vlak bij elkaar. Want daar vindt veel overdracht van warmte plaats. Anders gezegd: daar is de isolatie niet in orde. Het is vaak goed te zien dat een kozijn bij de randen een andere kleur heeft. Feitelijk “lekt” er dan warmte naar buiten. Op de temperatuurschaal (steeds rechts op de foto’s) kun je dan zien welke kleur voor welke temperatuur staat. Dan weet je meteen het temperatuurverschil en ook de ernst van het probleem. Tien of 15 graden is echt veel te veel, dus let goed op de kleurenschaal. Elke foto heeft zijn eigen schaalverdeling tussen minimaal en maximaal. Een paar foto’s met een hele ruime schaalverdeling laten een heldere nachthemel (met een maan) met een temperatuur zien van + 15 tot -30, -40 graden Celsius.

Wat het meeste opvalt zijn panelen boven deuren en kozijnen (te weinig of geen isolatie) en de randen van heel veel raamkozijnen (verouderde rubberen randen).

 

error: Inhoud is beschermd